Campus Louis Zimmer

Onderwijsaanbod

Laat je STEM horen in Atheneum Lier

Ken je STEM?

STEM is niet meer weg te denken uit onze moderne samenleving. STEM staat voor Science – Technology – Engineering – Mathematics en bundelt een waaier aan technologische, technische,  exact- wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen.

U denkt misschien meteen aan ingenieurs of computerprogrammeurs, maar STEM is veel meer dan dat. Denk aan de nieuwe technieken in verschillende sectoren, aan de moderne apparatuur die elke dag levens redt in ziekenhuizen of simpelweg aan de verlichtingsinstallatie die er nu misschien voor zorgt dat u dit niet in het donker moet lezen. De samenleving van vandaag heeft mensen nodig met een STEM- profiel: mensen met een neus voor wiskunde, exacte wetenschappen, ingenieurswetenschappen, techniek en technologie. Het is belangrijk dat meerdere jongeren kiezen voor en een beroepsloopbaan uitbouwen in STEM.

Uitgebreide informatie over verdere opleidingen vind je in de Onderwijskiezer www.onderwijskiezer.be/stem. De STEM- studierichtingen en -beroepen zijn aangeduid met een aparte markering en op de infopagina’s is een STEM- logo ingewerkt. Al deze richtingen leggen een accent op wiskunde, exacte wetenschappen, techniek of ICT met als bedoeling dat afgestudeerden een wetenschappelijke en/of technisch georiënteerde job kunnen uitoefenen.

Waarom kiezen voor STEM?

Geef de toekomst mee vorm! We staan als samenleving voor heel wat uitdagingen. Energie, milieu, mobiliteit, voeding, vergrijzing... Als we die uitdagingen willen aangaan, hebben we mensen nodig die gepassioneerd zijn door techniek, technologie en wetenschappen. STEM- beroepen zijn dan ook beroepen van de toekomst.

Veel vraag naar ingenieurs, wetenschappers en onderzoekers

Het gaat er natuurlijk niet zomaar om dat er ‘meer’, ingenieurs, wetenschappers en onderzoekers zijn: het gaat erom vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Er is immers veel meer vraag dan aanbod. In absolute aantallen behoren technicus, informaticus, onderhoudsmechanicien, elektricien en ingenieur tot de belangrijkste knelpuntberoepen van Vlaanderen.

Maak meteen de juiste keuze

Kies een sterke STEM- studierichting en ga voor een job op basis van jouw talenten en interesses.

Een goede job

Wie kiest voor een STEM- opleiding kiest voor een diploma waar veel vraag naar is. Veel jongeren krijgen tijdens hun opleiding reeds werkaanbiedingen. Iedereen wil immers de STEM-afgestudeerden van de toekomst binnenhalen!

De volgende studierichtingen bieden een goede voorbereiding op STEM- opleidingen in het hoger onderwijs:

  • Economie - Wiskunde
  • Economie - Wetenschappen
  • Latijn - Wetenschappen
  • Latijn - Wiskunde
  • Moderne talen - Wetenschappen
  • Sportwetenschappen
  • Wetenschappen - Wiskunde
  • Elektro- en Industriële Wetenschappen
  • Sociale en Technische Wetenschappen

Atheneum Lier biedt aanvullende STEM-Projecten aan in de 1ste graad, STEM-Ateliers (verbredend) in de 2de graad en STEM-Academies (verdiepend) in de 3de graad.

Meer informatie i.v.m. onze studierichtingen en activiteiten vindt u in onze uitgebreide infobrochure of verder op deze website. Kom ook zeker een kijkje nemen op één van onze infomomenten of opendeurdagen.